ДЕЦА И ДОМОВЕ

Thursday, April 14, 2005

След срещата 13 април

Уважаеми колеги,

На срещата ни вчера, 13 април 2005, присъстваха Албена Раленкова от Националната мрежа за децата и Живка Василева от Фондация „Свободна и демократична България”. По-късно през деня се срещнах и със Зоя Соколова от Фондация „Стъпка по стъпка”, която дойде мислейки си, че срещата ни е от 18.30 ч.

Аз съвсем накратко и незадоволително предадох впечатлението си от дебата за приемната грижа. Никой от събеседниците не беше на самия дебат, така че не водихме разговор за това.

Опитахме се да си представим следващия дебат. Липсваха ни организациите, които имат цялостен и дълъг опит в сектора деца в институции. Съгласихме се, че изводите и препоръките достигнати в Алтернативния доклад на НПО 2004 тежат с пълна сила и най-доброто, което бихме могли да направим е да ги обговорим и препотвърдим, евентуално подобрени.

Решихме да затворим срещата така и да я продължим на
http://www.deca-i-domove.blogspot.com.

В късния следобяд имахме разговор със Зоя Соколова. Тя носеше две изследвания, които имаше намерение да представи на срещата, поръчани от Фондация „Стъпка по стъпка” на Алфа Рисърч – едното от тях за нагласите към амбулаторната помощ е качено на техния уебсайт, другото за нагласите на експерти и професионалисти към социалните услуги ще бъде обявено скоро на пресконференция.

От разговора ни за мен излязоха две основни неща:
1) необходимостта от независим мониторинг на системата за закрила на детето (без да говорим защо това не е направено и доколко е възможно администрацията сама и без натиск да го направи). Това би улеснило установяването на фактическото състояние и развитие и би предотвратило изпадането в обречени на нерешеност дебати.
2) Предложение за тема „Развитие на пазар на социалните услуги”. Повече за това в следващия постинг, с който откривам дискусията за тема на следващ дебат.

2 Comments:

  • Съжалявам, че не успях да дойда на срещата; заминавам и довършвам куп неща, но ми харесва този начин на комуникация - така ще мога да се включвам 'дистантно'. За мен е важна темата за развитие на пазар на социалните услуги - Фондация "За децата" е в процес на развиване на социална услуга и това ни вълнува.

    By Anonymous Мина Наньова, at 10:54 AM  

  • Прекрасно! Моля те, кажи с какви конкретни въпроси или проблеми, свързани с развиването на социалните услуги си се сблъсквала?

    By Anonymous ники нейков, at 3:57 AM  

Post a Comment

<< Home